Maria Manolache - Note de Lectura pentru Ferma Animalelor de George Orwell

Ferma Animalelor – Note de Lectură

Care este mesajul cărții?

Consider ca mesajul cartii “Ferma Animalelor” scrisa de George Orwell este urmatorul:Fiecare om ar trebui sa aiba un cuvant de spus in privinta unei decizii care il implica, deoarece asa am putea alege ceea ce credem ca este mai bine pentru noi si pentru ceilalti. De exemplu, dupa ce Napoleon desfiinteaza sedintele de duminica, lucrurile incep sa mearga din ce in ce mai rau pentru animale, deoarece Napoleon ia toate deciziile singur, fara a-i intreba pe ceilalti.

Rezumatul unei secvențe care ilustrează importanța dreptății în societate

Dupa ce moara de vant a fost daramata a doua oara, Napoleon a ordonat din nou reconstructia ei. Animalele, in afara de porci si caini, munceau din ce in ce mai mult, dar aveau si mai putina hrana. Boxer, armasarul loial lui Napoleon, care se apropia de varsta pensionarii, avea un singur vis, sa vada moara terminata. Acesta lucra din greu, ostenindu-se sa care bolovani, desi nu avea destula mancare. Intr-o zi calul se imbolnaveste, dar in loc sa cheme un veterinar, Napoleon il trimite pe Boxer la moarte sigura, la macelar.

Ce m-a impresionat in cartea “Ferma Animalelor”?

Pe mine m-a impresionat usurinta cu care animalele se lasau manipulate de catre Tignal si Napoleon. Mai mult decat atat, m-a impresionat cum Tignal putea sa pacaleasca pe oricine cu discursurile lui. De exemplu, atunci cand Trifoi si Muriel cred ca exista o regula impotriva dormitului in paturi, porcul le convinge ca nu este asa, spunand ca si un morman de paie este un pat, si ca ei, porcii, au nevoie de exact acel tip de culcus pentru a-si continua munca intelectuala.

Ce nu mi-a placut in cartea “Ferma Animalelor”?

Mie nu mi-a placut deloc faptul ca Napoleon l-a trimis pe Boxer la macelar atunci cand acesta era bolnav. Armasarul intotdeauna i-a fost loial porcului si a muncit mai mnult decat oricine, adoptand chiar doua sloganuri care sustin afirmatiile. In plus, Boxer muncise chiar si cand era ranit la copita, dorindu-si sa vada moara de vant terminata.

Idei Principale

Animalele il gonesc pe domnul Jones si pun stapanire pe ferma Conacul, redenumind-o ferma Animalelor.

Doi porci, Napoleon si Bulgare de Nea preiau conducerea, stabilind sapte reguli de baza, iar rasa acestora incepe sa primeasca mai multa hrana decat restul fermei.

Are loc o batalie atunci cand Jones vrea sa-si ia ferma inapoi. Animalele castiga si se apuca sa isi dezvolte si mai mult ferma, planuind sa-si construiasca o moara de vant.

Napoleon il alunga pe Bulgare de Neade la ferma, impotrivindu-se ideii de a construi o moara de vant, dar la scurt timp da ordin ca moara sa fie cladita, insusindu-si planurile.

Animalele muncesc toata vara ca niste robi, fara a avea prea multa mancare, iar porcii ncep sa faca negot cu oamenii si sa doarma in paturi.

Moara de vant se darama si animalele incep sa moara de foame, asa ca Napoleon da vina pe Bulgare de Nea pentru tot ceea ce nu merge bine si se gandeste sa negocieze cu o ferma vecina.

Napoleon omoara animalele care i s-au impotrivit si cand reconstruirea morii este gata, oamenii incep alt razboi cu animalele si le distrug cladirea.

Porcii incep sa bea bere si celelalte animale muncesc din nou la moara, in timp ce un armasar puternic, loial lui Napoleon se imbolnaveste si este trimis la moarte.

Anii trec si ferma are mai multe animale si mai multa hrana ca oricand, desi aceasta ajunge doar la porci si la caini, restul animalelor nu traiau nici mai bine, nici mai rau.

Porcii incep sa mearga pe doua picioare si nu mai e nicio diferenta intre ei si oameni, vechii lor dusmani.


Citește și tu Ferma Animalelor de George Orwell și nu uita că poși găsi Rezumate, Note de Lectură și Sugestii de Lectură, aici, pe blogul meu!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.