Inocenții – Idei Principale

Copiii din casa de pe strada Maiakovski, Ana, Matei, Dina si Doru vor sa faca gauri in pereti pentru a descoperi ce sunt “cocoseii” despre care vorbesc adultii, in timp ce unele case vecine sunt demolate.

Tanti ii invata pe copii esperanto, o limba straina, iar ei afla mai multe despre tineretea lui Nenea Ionel, sotul acesteia.

Bunica lor inventeaza o societate secreta pentru nepoti, “Societatea de Indreptat Lumea”, iar copiii adopta un caine abandonat, pe care il salveaza de pe strazi.

Copiii descopera ca au un unchi indepartat care este anticar, asa ca il viziteaza si dezvolta o relatie de prietenie cu el, ajungand chiar sa ii cumpere un cadou pentru ziua lui de nastere, pe care nu mai apuca sa i-l dea.

Dina citeste “Contele de Monte Cristo” si le povesteste celorlalti despre carte, astfel, copiii vor si ei sa evadeze. Tanti ii povesteste Anei despre cum a scapat Willi Hahner, fratele vecinului lor, din lagarul de munca.

Ana afla la cine se refera expresia lui nenea Ionel: “Porcu’ de Ninel”, iar mama le povesteste lui Matei si surorii lui despre o intalnire neasteptata cu niste partizani care au facut parte din rezistenta care s-a opus comunistilor.

Ana, Matei si mama lor sunt la munte pe Valea Hornului, iar vaca gazdelor scapa din grajd, asa ca cei doi copii se duc sa o caute, desi este vremea rea. Cand descopera locul unde se afla deja este prea tarziu.

America patrunde din ce in ce mai mult in viata copiilor, odata cu primii pasi ai omului pe Luna, iar Tanti le relateaza nepotilor ei excursia pe care a facut-o cu fratele ei acolo.

Copiii fac o excursie pe Tampa pentru a cauta un tunel, dar gasesc in schimb o piatra care avea desenata pe ea niste simboluri stranii.

Copiii merg la mare alaturi de parintii lor, iar acolo tata care a ramas impreuna cu tatal lui Matei la Costinesti, in timp ce noi am plecat la Mangalia sa vizitam geamia este aproape de a se ineca. Tata isi aminteste ca a mai trecut printr-o astfel de intamplare, in acelasi loc, atunci cand era mai tanar si de salvatorul sau de atunci. Prin urmare scapa din valurile marii, dar moare cativa ani mai tarziu.

Fratele bunicului lor ii viziteaza pe copii si le impartaseste sfaturi folositoare in viata de zi cu zi.

Copiii invata despre evenimente si experimente stiintifice.

Ana discuta cu cealalta bunica a ei, maia, si afla mai multe informatii despre hotelurile ARO.

Matei si Ana fac rost de bani pentru a cumpara un cadou pentru mama lor si isi fac un prieten numit Michel, un barbat belgian.

Doru, Ana si Matei pleaca la munte alaturi de parintii lor si iau parte la o intamplare asemanatoare cu cea dintr-o poveste a lui Tanti.

Fratele lui Tanti, Gyuri, ii viziteaza pe copii si cu aceasta ocazie ei afla mai multe despre viata lui.

Copiii afla cum bunicul lor a fost aproape de epicentrul unui cutremur urias, inainte de a avea loc acesta, si cum parintii Anei si ai lui Matei s-au pierdut pe munte, iar baiatul este aproape de a se ineca, dar isi aminteste o poveste de-a tatalui sau.

Copiii cresc si au propriile lor case, dar Ana isi aminteste cu drag de casa copilariei ei.


Citeste si tu Inocentii de Ioana Pârvulescu si nu uita de celelalte Rezumate si teme pe care le gasesti pe blogul meu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.