photo of a bust

Mihai Eminescu – scurtă prezentare

Mihai Eminescu a fost un poet, romancier și jurnalist roman, cunoscut în mod obișnuit drept poetul național al României.

Eminescu s-a născut în 1850 în micul sat Ipotești din Moldova și a crescut într-o familie relativ săracă, dar a reușit sa primească o educație bună. A studiat la Școala Națională de Litere și la Universitatea din Viena.

În ciuda morții sale timpurii, moștenirea sa trăiește în Romania, iar poezia sa a fost tradusa în multe limbi și continua sa fie studiata și celebrata la scara larga.

Eminescu este adesea comparat cu alți mari poeți ai timpului sau, precum Goethe, Shelley și Keats, iar influența lui asupra literaturii este de netăgăduit.

Eminescu a început să scrie poezie în adolescență și a publicat prima sa colecție, „Poezii” în anul 1872.

Operele sale se caracterizează prin romantism, concentrarea pe frumusețea naturii. dar abordează cu respect profund și teme precum tradiția și cultura națională. A scris într-un stil simplu și direct, dar poezia lui este încarcată de simbolism și metaforă.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Eminescu se numără „Doina”, o poezie inspirată de cântecul popular tradițional românesc și „Luceafărul” care este considerată una dintre cele mai importante poezii din literatura română.

Deasemenea, a scris mai multe romane printre care și „Sărmanul Dionis”. Eminescu a fost și un jurnalist si eseist talentat și un foarte combativ activist politic pentru drepturile poporului român.


Cateva carti pe care le recomand si care te ajuta in a intelege mai bine viata si opera lui Mihai Eminescu:

„Mihai Eminescu” de George Călinescu – Această carte este o biografie clasică a vieții și operei lui Eminescu, scrisă de unul dintre cei mai importanți critici literari români ai secolului XX.

Poezii de Mihai Eminescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.