Rezumat – Poveste fără sfărșit

Poveste fără sfârșit

            În cartea “Poveste fără sfârșit” de Michael Ende este vorba despre un băiat care la început este timid și fricos, dar pe parcurs învață să fie încrezător și curajos.

            Bastian Balthasar Bux este un baiețel grăsuț căruia îi place să citească mai mult decât orice altceva. Într-o zi, când era batjocorit, așa cum se întâmpla deseori, de colegii lui de la școală, băiatul decide să fugă de acolo. El intră în anticariatul domnului Koreander, un loc încărcat de magia carților. De acolo, Bastian fură cartea “Poveste fără sfârșit”.

În carte este vorba despre un tărâm magic pe nume Fantazia, care se tot micșorează deoarece Crăiasa Copilă, stăpâna tărâmului, este bolnavă. Nimeni nu știe care este leacul care o poate vindeca și unde s-ar găsi acesta. Crăiasa îl trimite pe Atreiu, un băiat de aceeași vârstă cu Bastian doar că din neamul pieilor verzi, în Marea Căutare. Atreiu are parte de o călătorie cu multe aventuri. După ce a scăpat din ghearele Ygramei Cea Multă împreună cu balaurul-noroc, Fuhur, acesta își continuă drumul și află că singurul leac este redenumirea Crăiesei Copile, doar că nimeni din  Fantazia nu poate face acest lucru. Cineva din lumea oamenilor trebuie să facă acest lucru. Bastian vrea ca el să o redenumească pe Crăiasa Copilă  doar ca nu știe drumul spre Fantazia. Atreiu vrea ca el să găsească calea spre lumea oamenilor ca să-l aducă pe salvator, dar află foarte curând că nu este posibil. Când Atreiu ajunge la Turnul de Fildeș, ca să o vadă pe Crăiasa Copilă încearcă să-l aducă pe salvator în Fantazia. Salvatorul este Bastian. Lui Bastian îi este frică să se ducă deoarece crede că cei doi vor râde de înfățișarea lui și că vor fi dezamăgiți că Bastian nu este un cavaler. Crăiasa Copilă este nevoită să ia măsuri. Ea merge la Bătrânul de pe Muntele Călător. Ea îl pune pe bătrân să-i povestească totul de la început din nou și din nou pentru a-l convinge pe Bastian să salveze tărâmul Fantazia. Povestea se repetă de atât de multe ori încât Bastian nu mai suportă. El știe numele potrivit pentru Crăiasa Copilă și într-un final îl pronunță. Noul nume era Puișorul Lunii.                                   

Deodată s-a trezit undeva. Nu știa unde. Undeva într-o întunecime caldă. Era acolo și Puișorul Lunii. Aceasta i l-a dăruit pe AURYN, giuvaierul care te apară de orice. Puișorul Lunii îi spuse să își pună cât mai multe dorințe pentru a crea din nou Fantazia. Astfel Bastian a  creat Perelin, Pădurea Nopții, Goab, Deșertul Culorilor și Amarganth, Orașul de Argint. Tot Bastian a mânuit sabia Sikanda și i-a transformat pe arhai in șlamufe. Bastian s-a împrietenit cu vrăjitoarea Xayide și a provocat Bătalia de la Turnul de Fildeș. A devenit Marele Înțelept și aproape l-a omorât pe Atreiu, dar la final s-au împăcat. Dar cu fiecare dorință pe care și-o punea își mai pierdea o amintire despre lumea oamenilor. Când a ajuns din întâmplare în Vechiul Oraș al Împăraților, a aflat ce i se va întâmpla dacă nu se astâmpără. A decis să se întoarcă acasă, dar mai avea doar 3 dorințe. Urma să fie foarte greu să ia deciziile potrivite. A trebuit întâi să treacă de Marea Pâclelor. Apoi a locuit o vreme la Casa Schimbărilor împreună cu Aiuola Doamna. A reușit să găseasca un vis pierdut în Cariera Minroud, chiar dacă nu a reușit să ajungă cu el până la Apele Vieții. Nu mai avea nicio speranță, dar atunci s-a întâlnit cu Atreiu și Fuhur care l-au ajutat să ajungă la Apele Vieții și să bea din ele.

După ce a băut din Apele Vieții și a ajuns acasă i-a povestit totul tatălui său iar acesta l-a crezut. S-a dus la anticariatul domnului Koreander să-i ceară scuze pentru că a furat cartea și apoi a pierdut-o. Cei doi au mai stat de vorbă, iar Bastian i-a povestit tot ce i s-a întâmplat. Domnul Koreander l-a crezut pentru că și el fusese o dată salvatorul Fantaziei și reușise să se intoarcă. Bastian a început să fie încrezător și să aibe curajul să-i înfrunte pe cei care îl luau în râs pentru că păstra în amintire toate aventurile trăite în Fantazia.                                                        

librarie.net

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.