Rezumat Robinson Crusoe

Rezumat – Robinson Crusoe

            Robinson Crusoe era un tânăr care voia sa plece pe mare. În prima lui călătorie, a plecat împreună cu un prieten, fără voia părinților. A întâmpinat o furtună, furtuna care lui i se părea imensă, dar de fapt nu era decât o furtună obișnuită. După câteva zile, a venit o furtună cu adevărat mare, care aproape le-a scufundat barca, dar până la urmă au fost salvați. Chiar dacă, după această experiență terifiantă Robinson Crusoe se jurase că nu o să mai plece pe mare, a recidivat și plecat în voiaj pe coastele Africii. Acela a fost cel mai bun voiaj al său.

            După ce a murit căpitanul, Robinson Crusoe a plecat in voiaj singur, dar a fost capturat și dus în robie în Sale. După câțiva ani a fost trimis la pescuit doar cu un maur și cu un tânăr, așa că aruncând-l pe maur în apă, iar tânărul Xury, fiindu-i acum fidel, a reușit să scape din robie. După ce au navigat mult, ajungând până și într-o țară locuită numai de negri, au fost găsiți de o corabie portugheza.

            Robinson Crusoe și-a vândut bunurile pentru o sumă de bani apoi s-a stabilit în Brazilia, a plantat tutun și sfeclă de zahăr și a câștigat mulți bani. Din nou visul său de a pleca pe mare a învins când a fost rugat de câțiva parteneri de afaceri să meargă sa aducă negri de pe coastele Africii. În această călătorie corabia s-a scufundat, iar Crusoe a fost singurul supraviețuitor ajungând pe o insulă pustie.

            Acolo a fost nevoit să învețe multe lucruri: cum să își procure mâncare, cum să își construiască mobila, cum să își facă o locuința, etc. După mulți ani pe insula pe care erau doar animale, acesta a observat o urmă de picior de om care nu era a lui. Mai târziu a observat și un foc și niște părți umane pe jumătate mâncate, și apoi, îngrozit, a văzut chiar niște canibali. Robinson a reușit să salveze un sălbatic, ce urma să fie mâncat de către canibali, pe care l-a numit Vineri. L-a învățat să vorbească și sa mănânce carne de animal pentru că și Vineri era tot canibal.

             Altă dată ei au avut o luptă cu canibalii, de unde au mai salvat doi sălbatici, unul dintre ei fiind tatăl lui Vineri. Pe aceștia îi trimit înapoi pe continent pentru a aduce si alți europeni.

            Vineri și Robinson salvează un căpitan de vas de propriul său echipaj, care voia să îl omoare, iar căpitanul, recunoscător, îi duce în Anglia. Robinson se întoarce în Brazilia pentru a-și vinde proprietățile și recupera banii investiți acolo. Când se întoarce în Anglia se luptă cu lupii, iar Vineri, care îl însoțea pretutindeni, omoară un urs întra-un mod foarte amuzant. După ce stabilește in Anglia, se însoară si trăiește fericit până la adânci bătrâneți.  

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.