Klara și Soarele de Kazuo Ishiguro

Din perspectiva Klarei, omul este o fiinta unica, schimbatoare, neobisnuita si imprevizibila. Ea este adesea surprinsa de comportamentul acestuia in anumite situatii.

De exemplu, atunci cand cei doi taximetristi se bat, Klara este uimita de faptul ca doi oameni ar vrea sa-si faca rau unul altuia. Mai mult decat atat, ea este uluita , deoarece, atunci cand niste functionari ii despart pe soferi, fiecare se intoarce la masina sa, de parca nu s-ar fi intamplat nimic. In acea zi, Klara a vazut pentru prima oara cat de agresiv poate fi omul.

In plus, o alta intamplare care isi lasa amprenta asupra PAr-ului este intalnirea de interactiune pe care o gazduieste Josie. Cand colegii fetei se poarta urat cu Rick si Klara, ea nu prea le ia apararea, fiindca nu vrea ca ceilalti sa se poarte urat si cu ea. Dupa aceea, Josie nu mai pomeneste de acel moment. Klara invata cat de superficiali si schimbatori pot fi oamenii in circumstante dificile.

Totodata, Klara descopera ca fiecare om este unic atunci cand poarta o conversatie despre inima umana, alaturi de Paul, tatal lui Josie. Acesta ii spune ca fiecare are un suflet in care sunt ascunse nenumarate lucruri unice, care nu pot fi invatate.

Klara observa ca omul evolueaza, se schimba constant. De exemplu, cat timp Josie este bolnava, ea si Rick aveau un plan pe care voiau sa-l urmeze, dar dupa ce s-a insanatosit, cei doi au luat-o pe cai diferite, astfel incat nu si-au mai luat la revedere unul de la celalalt, atunci cand fata a plecat la facultate.

Nu in ultimul rand , atunci cand ii cere ajutorul Soarelui, Klara da si e adovada de o trasatura omeneasca: relatia cu divinitatea sau credinta. PAr-ul este incredintat ca daca va veni cu argumentele potrivite si daca va indeplini misiunea pe care i-o da Soarele, Josie se va simti din ce in ce mai bine., lucru care chiar se intampla.

In concluzie, Klara invata ca fiecare om este diferit, iar intamplarile care se petrec in jurul ei o fac sa inteleaga ca aceste finite pot fi atat de bune, pe cat sun si rele, atat de superficiale , pe cat sunt si profunde.


Citeste si tu Klara si Soarele de Kazuo Ishiguro.

Rezumate, Teme, Articole in care gasesti sugestii si recomandari de lectura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.