povestea-lui-harap-alb

Rezumat – Povestea lui Harap Alb

Era odată un crai care avea trei fii. Fratele craiului, Împăratul Verde vrea să găsească un moștenitor, așa că cere ajutorul craiului. Pe rând, primii doi fii se oferă să meargă, dar craiul, punând-ui la încercare, constată că niciunul nu este bun de împărat.

Cu ajutorul Sfintei Duminici, Harap-Alb reușește să treacă de încercarea tatălui sau. Harap-Alb pornește în călătoria lui spre împărăție. Pe drum, Harap-Alb se întâlnește cu un Spân, pe care îl face servitorul sau. După ceva timp, rolurile se inversează, iar Harap-Alb devine servitorul Spânului.

Așa ajung cei doi la palat, unde împăratul crede că Spânul este nepotul său. Curând, Spânul, vrând să scape de servitorul său, îl trimite să ia varză din Gradina Ursului. Din nou cu ajutorul Sfintei Duminici reușește să îndeplinească această misiune. Apoi Spânul îi spune lui Harap-Alb să omoare cerbul din Pădurea Cerbului și să îi aducă pielea acoperită de pietre prețioase și capul. Harap-Alb îndeplinește și această misiune.

La un ospăț în cinstea Spânului, acesta îl trimite pe Harap-Alb să i-o aducă pe fata Împăratului Ros. În timpul călătoriei, Harap-Alb ii întâlnește pe Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă care îl însoțesc. De asemenea, se întâlnește și cu Regina Furnicilor și cu Crăiasa Albinelor care ii lasă cate o aripa pe care să o ardă daca are nevoie de ajutor.

Când ajung la castelul Împăratului Ros, acesta le pune tot felul de piedici.  Când acesta le supra-încălzește casa, Gerilă o răcește; Flămânzilă și Setilă mănâncă și beau pe saturate. Furnicile ii ajuta să deosebească nisipul de mac. Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă îl ajuta pe Harap-Alb să o tina pe fata împăratului în turnul ei. Albina îl ajuta să o deosebească pe fata împăratului de o alta.

Fata împăratului zice că va veni cu el doar dacă calul lui îi aduce apa moarta, apa vie și 3 ramuri de mar dulce înaintea turturicii ei. Zis și făcut. Calul vine înainte, iar fata împăratului pornește la drum cu Harap-Alb. Când ajunge la împărăție, Spânul ii taie capul lui Harap-Alb, dar fata de împărat îl aduce înapoi folosind apa moarta, apa vie și cele 3 ramuri. Ea își da seama că Harap-Alb este adevăratul fiu de crai, iar ea și Harap-Alb trăiesc fericiți pana la adânci bătrâneți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.